Електрогенерація у кредит: які проекти вже готові фінансувати українські банки

Останні рішення влади стимулюють кредитні пропозиції від банкірів.
Електрогенерація у кредит: які проекти вже готові фінансувати українські банки
Sungrow EMEA / unsplash.com

На початку червня Нацбанк прийняв Стратегію розвитку кредитування, яка спрямована на видачу більшої кількості кредитів, у тому числі, на енергогенерацію. Вже є пропозиція від банків у цій сфері як для великого бізнесу і муніципалітетів, так і населення. Це має підвищити стійкість економіки та знизити дефіцит в енергосистемі.

Про це пише LIGA.net.

Видання з'ясувало, які кроки в цьому напрямі вже зроблено владою, і які пропозиції мають великі державні банки.

Як зазначає видання, для цих цілей підійде програма "Доступні кредити 5-7-9", яка добре зарекомендувала себе в 2023 році, і «зробила основну погоду на цьому ринку».

Так, Кабмін уже затвердив порядок надання фінансової підтримки фізичним особам, які встановлюють установки з альтернативних джерел енергії у власних домогосподарствах. Зокрема сума компенсації для установок потужністю до 10 кВт на одне домогосподарство становитиме 244 000 грн. А максимальна сума кредиту – 480 тисяч гривень терміном на п'ять років.

Також готується законопроект щодо зняття мит та податку на додану вартість на ввезення всього енергетичного обладнання, а також усунення всіх митних формальностей.

Читайте також:

Опитані виданням представники банків заявляють, що готові запропонувати нові банківські продукти на енергетику.

"Нацбанк, зрозумівши, що заважає банкам активно кредитувати саме сегмент енергетики, насамперед – створення нових потужностей, пом'якшив нормативні запобіжники. Нові критерії суттєво змінять оцінку ризику за проектом, знижуючи вплив на капітал банків. Нам розв'язали руки. І ми зараз прораховуємо, як це має відбиватися на темпах інвестиційного кредитування", – сказав виданню заступник голови правління Ощадбанку Юрій Каціон.

За його словами, вже є запити від приватних та державних компаній на проекти по 100-200 МВт. Однак через високу вартість деяких проектів банк планує залучати міжнародне партнерство.

Також є кредитний портфелі в іншого провідного держбанку. Як повідомили виданню в прес-службі, ПриватБанку, фінустанова вже приймає заявки від корпоративних клієнтів та малого і середнього бізнесу на фінансування будівництва та улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок за державною програмою доступних кредитів "5-7-9%".

«Отримані за програмою кредитні кошти клієнти банку можуть витратити на фінансування будівництва та влаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок. Максимальна сума пільгового кредиту на відповідні цілі становить до 150 млн гривень», - заявили в ПриватБанку.

В Ощадбанку також вважають перспективним кредитування проектів генерації на базі газопоршневих установок малої потужності до 1 МВт.

"Газопоршневі установки втричі тихіше газотурбінних, підключаються до централізованого газопостачання. Не потрібно шукати і підвозити пальне, як у випадку з генераторами. Киловат-година (кВт-год), вироблена ними, коштує в межах 4,5-5 грн при сьогоднішніх цінах на газ. Вартість електроенергії на бензинових генераторах – 16-20 грн/кВт-год плюс шум та викиди більше”, – пояснив Юрій Каціон.

Він також наголосив, що такі кредитні пропозиції можуть бути цікавими місцевим громадам, оскільки у підприємств теплокомуненерго (ТКЕ), які працюють на "соціальному" газі, ціна генерації при цьому взагалі може бути 3,5 грн/кВт-год. Плюс певним бонусом буде виробництво ними тепла.

У той же час банкір упевнений, що зусиллями тільки великого бізнесу та муніципалітетів не вирішити проблему дефіциту генерації. Тому для малого та середнього бізнесу, ФОП, а також фізосіб вже є кредитні продукти для придбання генеруючого обладнання та сонячних панелей.

Раніше ми писали про те, що уряд прийняв ухвалу, що розширила сферу дії програми "Доступні кредити 5-7-9%", додавши туди будівництво та облаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK